Groene Dakbedekkers, tuinplanten van de maand oktober 2019

Koel in de zomer, warm in de winter en altijd groen,  het hele jaar door. Groene daken duiken steeds vaker op, met dakbedekkers als vetkruid, steenbreek en huislook. Groene daken zijn mooi om te zien en zijn een nuttige aanvulling op de natuurlijke omgeving. Ze vergroten de biodiversiteit in je omgeving en maken de lucht schoon, doordat planten CO2 uitstoot opnemen en filteren.

Een groen dak trekt insecten aan (en dus ook vogels), is duurzaam en isoleert bovendien. Niet alleen wat betreft temperatuur, het dempt ook omgevingsgeluiden. Omdat de planten water opnemen, heb je minder snel te maken met wateroverlast bij een zware bui. Je hebt er amper onderhoud aan en vrijwel elk dak is ervoor geschikt. De Groene Dakbedekkers zijn ook geschikt voor kleine dakjes, zoals van een afdak, schuur of een vogelhuisje én voor verticale muurtuintjes. 

Herkomst
Steenbreek en huislook komen vooral voor in bergstreken zoals de Alpen, Dolomieten en Kaukasus, vetkruid groeit op het hele noordelijk halfrond, vooral in droge, rotsachtige gebieden. 

Keuze assortiment Groene Dakbedekkers
Alle Groene Dakbedekkers zijn vetplanten (ook wel succulenten genoemd). Een vetplant is een plant die water opslaat in de wortel, stengel of het blad om zo droge periodes te kunnen overbruggen. Er is keuze tussen ruim duizend cultivars, vaak worden ze in gemengde trays verhandeld. 

Goed om te weten
Groene Dakbedekkers worden vaak kant-en-klaar aangeboden in een gemixte mat, te vergelijken met graszoden: uitrollen, beetje water geven, rustig laten hechten.

Verzorgingstips

In 7 stappen naar een groen dak

Stap 1: Veeg de bestaande dakbedekking goed schoon.
Stap 2: Zorg dat de regenpijp vrij blijft door er een boldraadrooster op te zetten.
Stap 3: Leg om het rooster ruim grind zodat de grond er niet in kan spoelen.
Stap 4: Rol een drainagemat uit op het dak en knip het op maat.
Stap 5: Bedek de mat met een kunstmatige bodem voor planten, zoals substraat.
Stap 6: Verdeel de plantjes over het substraat of rol een kant en klare sedum-mix-mat uit. 
Stap 7: Besproei het kersverse groene dak licht, zodat het vocht op kan nemen.

Mooiwatplantendoen.nl